Hicri takvimin Muharrem ayının 10. günü yapılan bir tatlıdır Aşure. Nuh peygamberin Muharrem ayının 10.günü büyük tufandan sonra karaya ayak bastığında elinde son kalan malzemeler ile bu tatlıyı yapmıştır. Aşure Arapça bir kelimeden gelmektedir. En büyük özelliği ise içinde hiçbir hayvansal ürün bulunmamasıdır. Bu bilgileride sizlere verdikten sonra 10-12 kişilik bir tarif için hazırlama süresi 60 dakika, pişirme süresi 60 dakika olarak sizleri bilgilendirelim.
Malzeme Listesi:
- 3 su bardağı buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 çay bardağı baldo pirinç
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 elma
- 5-6 kuru kayısı
- 100 gr kuru üzüm
- 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
- 5 su bardağı toz şeker
Üzeri için:
- Kuru kayısı
- İncir
- Nar
- Fındık
- Ceviz
- Nar
- Gül suyu
- Tarçın
Aşure Yapılışı:
Öncelikle Buğdayı bir gece önceden sıcak su ile kaynatın. Sabah kadar bekletelim. Bir gece önceden yine ıslatılmış nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayalım. Buğdaya, nohut ve fasulyeyi ekleyelim. Sırasıyla pirinci, kuş üzümü, dolmalık fıstık, sonrasında küp doğranmış elmaları daha sonra küçük doğranmış kayısıları ve üzümleri ekliyelim. Üzerlerini geçicek şekilde su ekleyip karıştırarak pişirme işlemine devam edelim.
En son protakal ve limon kabuklarını ile şekerimizi ialve edip pişirelim. Hafif koyulaşınca ocaktan alıp kaselere artık paylaştırabilirsiniz. Üzerlerine küçük kesilmiş kayısı ve incir, nar taneleri dövülmüş ceviz ve fındık, tarçın ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Aşure
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder