29 Mart 2014 Cumartesi

Hoşmerim

hosmerim
Hoşmerim tatlısı Balıkesir ilimize özgü bir tatlıdır. Hoşmerim yada höşmerim olarakda söylenebilir. Birçoğumuz peynir tatlısı olarakda bilir bu tatlımızı. İsmi ise Osmanlı dönemimde evli olan kadınlar eşlerine ”er” diye hitap ederlermiş ve bir savaş dönüşü evde bulunan malzemelerden yaptığı bu tatlıyı sunar ve sonrasında sorar Hoşmu erim? ve artık bundan sonra ismide bu şekilde kalır. Kısa biligmizden sonra tatlımızın 6-8 kişilk olacağını hazırlama süresi 20 dakika, pişirme süresi 25 dakika olarak belirlenmiştir.


Hoşmerim Malzemeleri:


  • 1 kg tuzsuz lor peyniri

  • 1 yemek kaşığı irmik

  • 3 yemek kaşığı un

  • 3 su bardağı toz şeker

  • Üzerini süslemek için Dolmalık fıstık

hosmerim-tarifi

Sevgili okuyucularımız tüm malzemelerimiz hazırsa Hoşmerim yapılışına buyrun geçelim.


  • Lor peynirini öncelikle bir tepsiye alalım

  • Orta bir ateşte 10-15 dakika tahta kaşıkla olmak suretiyle karıştırarak eritin

  • İrmiği ilave edip pembeleşinceye kadar kadar kavuralım, unu da ekleyip sürekli karıştırmak suretiyle pişirin

  • Toz şekeri ilave edip tencerenin dibi tutmaya başlayıncaya kadar karıştırmayı sürdürün

  • Helvayı servis tabaklarına alıp üzerini çam fıstıgı ve nane yaprağı ile süsleyebilirsiniz.


  • Hoşmerim

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder