Lokma Tatlısı
Tarifmizin adı Lokma Tatlısı Ege bölgesinde çok yaygın olarak bilnen bu tatlı diğer yörelerde ise farklı isimlerde adlandırılmaktadır. Ortası delikli ve yuvarlak şekilde olmak üzere iki çeşit olarak yapılır. Asıl kaynağı Osmanlı saraylarına dayanan Lokma tatlısı halk arasında da yapımı yaygınlaşarak kaybolmadan bugünlere gelmiş bir Türk tatlısıdır. Tarifmizi 8-10 kişilik olarak vericeğiz hazırlanma süresi 25 dakika, pişirme süresi 35 dakika olarak belirlenmiştir.
Lokma Tatlısı Malzemeleri
Hamur için:
- 1 yemek kaşığı toz maya
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1.5 su bardağı un
Şerbeti için:
- 3 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 1 çay kaşığı limon suyu
Kızartmak için:
- 3 su bardağı ayçiçeği yağı
Üzeri için:
- 1 yemek kaşığı ince çekilmiş Antep fıstığı
- 150gr kaymak
Lokma Tatlısı Yapılışı
Lokma Tatlısı için saydığımız tüm malzemeler hazır ise buyurun yapılışına geçelim.
- Şerbetiiçin, toz şeker ve suyu derin bir tencerede şeker eriyene kadarkarıştıralım
- Kısık ateşte arada bir karıştırarak koyulaşana kadar kaynatın
- Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatalım ve ocaktan alalım. Soğuması için bekletelim
- hamur için, ılık su ve toz mayayı çukur bir kapta maya eriyene kadar karıştırın
- Tuz ve unu ekleyip mikserle 5 dakika çırparak pürüzsüz e koyu boza kıvamında bir hamur hazırlıyalım
- Bu hamurun üzerini temiz bir bezle örtüp mayalanması için 60 dakika bekeletelim
- Kızartma yağını derin bir tavaya alıp kısık ateşte kızdıralım
- Hamuru çırpma teli ile yeniden çırpalım
- Hamurdan birer tatlı kaşığı kadar alıp tavayı dolduracak şekilde kızgın yağa atın
- Hamurların kabarması için tavayı hafif bir şekilde sağa sola sallayın
- Tel bir süzgeç yardımı ile lokmaları sıkıştırarak birkaç dakika kızartın
- Lokmalar altın rengini alınca sügeçle alıp soğuk şuruba atın
- Biraz daha bekledikten sonra servis tabağına alın. Üzerine Antep fıstığı serpip kaymakla birlikte servis yapın
Afiyet olsun…
Lokma Tatlısı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder